PROGOVORIO PRVI IZLIJEČENI OD KORONA VIRUSA U BiH: Osjetio sam samo ovaj simptom – Kako i zašto

PROGOVORIO PRVI IZLIJEČENI OD KORONA VIRUSA U BiH: Osjetio sam samo ovaj simptom

PROGOVORIO PRVI IZLIJEČENI OD KORONA VIRUSA U BiH:  Osjetio sam samo ovaj simptom

Prva osoba izliječena od koronavirusa u BiH govorila je za Glas Amerike o svom traumatičnom iskustvu.

Radi se o prvom slučaju virusa zabilježenom u Bosni i Hercegovini koji je zabolježen početkom marta, a nakon dvije sedmice potvrđeno je da je to žarište širenja virusa tzv. nulti klaster ugašen, a prvi oboljeli pacijent izliječen.

U razgovoru za Glas Amerike on objašnjava kako je zloglasni virus stigao u Republiku Srpsku.

Kaže da krajem februara, kada je iz Italije stigao u Banju Luku. nije mogao ni zamisliti ovakav razvoj situacije.

– Kad sam došao iz Italije, situacija nije bila ni blizu dramatična kao sad, pričalo se o širenju virusa, ali svi smo normalno putovali i išli na posao. Niko nije mogao ni pretpostaviti da će se ovo desiti – kaže ovaj Banjalučanin, koji nije želio da mu se navode ime i prezime.

Ističe da su simptomi bili skoro zanemarivi, jedan dan je imao blago povišenu temperaturu i ništa drugo.

Građanima savjetuje da se pridržavaju mjera i preporuka nadležnih epidemiologa, svih zdravstvenih radnika i drugih nadležnih organa. Kako kaže, on je na prvom mjestu zahvalan ljekarima i medicinskim radnicima koji su od samog početka bili na visini zadatka.

– Nisam imao nikakvu terapiju jer nisam imao ozbiljne simptome. Samo poneki paracetamol. U bolnici sam bio osam dana u potpunoj izolaciji i deset dana u kućnoj izolaciji. Pušten sam u kućnu izolaciju kad je nakon dva pozitivna testa treći test bio negativan – priča za Glas Amerike prvi pacijent izliječen od koronavirusa u BiH i dodaje:

– Iako je bilo teško biti prvi, pošteno i savjesno sam se javio i odradio što je bilo do mene, a to vam potvrđuje i činjenica da je nulti klaster (žarište) zatvoren. Ostanite u kući, sačuvajte sebe i druge i ispoštujte sve što vam nadležni organi kažu, oni znaju šta rade – naglašava sagovornik Glasa Amerike, koji u Italiji radi skoro 20 godina, a sada je svakodnevno u telefonskom kontaktu s prijateljima koji tamo žive.

Ističe da je situacija u Italiji dramatična.

– Nadam se da se kod nas to neće desiti. Vjerujem u naš zdravstveni sistem i da imamo stručne, sposobne i odgovorne ljude, ali moramo im pomoći i uraditi što je do nas, ovo je borba svih nas i neophodno je da svi damo svoj doprinos – poručuje prvi pacijent izliječen od koronavirusa u BiH.

 

BONUS

Dok je premijerka Srbije, Ana Brnabić, večeras na konferenciji govorila o koronavirusu u Srbiji i o pacijentu koji je preminuo, došlo je do verbalnog okršaja.

Naime, novinar Davor Lukač, pobunio se što nije bilo vremena da on postavi pitanje.

Ovo je izbacilo premijerku iz takta, pa ga je upitala kako može u ovom momentu, kada je čovjek mrtav, kada ona i predsjednik svakoga dana odvajaju vrijeme da se obraćaju naciji, da bude takav.

foto: Printscreen

-Kako možete? Kako vam nije bezveze da se bunite uslijed svega ovoga? Dobićete pitanje sutra, zar ne vidite u kakvoj smo situaciji?

Sjednica je potom završena a Zlatibor Lončar je pokušao da smiri situaciju.

adminkako

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *