ONI SU NAJUGROŽENIJI! Više od 99 odsto žrtava korona virusa u Italiji JE IMALO OVU BOLEST! AKO VEĆ BOLUJETE OD OVE 3 BOLESTI, POSEBNO SE ČUVAJTE! – Kako i zašto

ONI SU NAJUGROŽENIJI! Više od 99 odsto žrtava korona virusa u Italiji JE IMALO OVU BOLEST! AKO VEĆ BOLUJETE OD OVE 3 BOLESTI, POSEBNO SE ČUVAJTE!

ONI SU NAJUGROŽENIJI!  Više od 99 odsto žrtava korona virusa u Italiji JE IMALO OVU BOLEST!  AKO VEĆ BOLUJETE OD OVE 3 BOLESTI, POSEBNO SE ČUVAJTE!

Više od 99 odsto žrtava korona virusa u Italiji su osobe koje su već imale neku drugu bolest, pokazuje istraživanje zdravstvenih zvaničnika te zemlje.

Novo istraživanje moglo bi da pruži uvid u to zašto je stopa smrtnosti u Italiji, koja iznosi oko osam odsto od ukupnog broja zaraženih, viša nego u drugim zemljama, prenosi Blumberg.

Stučnjaci instituta iz Rima ispitali su medicinske podatke oko 18 odsto žrtava koronavirusa u Italiji i otkrili da samo tri osobe koje su preminule, ili 0,8 odsto od ukupnog broja preminulih, nisu ranije imale neku bolest.

Više od 75 odsto je imalo visok krvni pritisak, oko 35 odsto dijabetes, a trećina je imala neku srčanu bolest.

Prosječna starost preminulih od posledica virusa u Italiji bila je 79, 5 godina.

 

BONUS

Njemački virolog Hendrik Štrek prepoznao je nove simptome infekcije novim korona virusom.

Direktor Instituta za virologiju i istraživanje HIV-a Medicinskog fakulteta Univerziteta u Bonu, pregledao je stanovnike iz okruga Hajnsberg, u pokrajini Sjeverna Rajna-Vestfalija, gdje ima mnogo zaraženih. Tom prilikom je ustanovio da se skoro trećina pacijenata žalila na gubitak čula mirisa i ukusa, tokom nekoliko dana.

– Jedna majka čak nije mogla da osjeti miris pune pelene svoje bebe. Drugi nisu mogli da osjete miris šampona, a hrana im je bila bezukusna – rekao je za “Frankfurter algemajne cajtung”, čije je zaključke prenio i njemački list “Velt” .

– Bili smo u okrugu Hajnsberg, gdje ima mnogo zaraženih, išli smo od kuće do kuće i pitali ljude za simptome. Analizirali smo simptome i pritom otkrili neke nove, uzeli smo uzorke vazduha, briseve sa kvaka, mobilnih telefona i daljinskih upravljača, čak smo sakupili uzorke vode iz WC-šolje – kaže stručnjak.

foto: Printscreen

Virusolog nije mogao tačno da kaže u kom trenutku se ti simptomi javljaju, ali, kako je rekao, „mislimo da nastupa tek kada infekcija već odmakne“.

Na pitanje da li se virus prenosi preko stolice, Štrek kaže da ta mogućnost nije isključena, ali da nema dokaza da je tako.

– Našli smo genetski materijal virusa u WC-šoljama, što, međutim, još ne znači da je infektivan – rekao je stručnjak.

Opisujući tipičnog pacijenta oboljelog od Covid-19, bonski stručnjak kaže:

– Tipičan oboljeli ispoljava samo blage simptome, što pokazuje i kineska studija iz Šenžena, prema kojoj 91 posto zaraženih ima samo slabe do umjerene simptome: suhi kašalj, koji nadražuje grlo, eventualno visoku temperaturu. Mi smo u našoj studiji otkrili simptom gubitka čula mirisa i ukusa. U trideset odsto slučajeva oboljeli su imali dijareju, što je veći procenat nego što se do sada pretpostavljalo.

adminkako

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *