NJEMAČKI STRUČNJAK ZA VIRUSE OTKRIO: Evo kad će se stvari vratiti “u normalu” – Kako i zašto

NJEMAČKI STRUČNJAK ZA VIRUSE OTKRIO: Evo kad će se stvari vratiti “u normalu”

NJEMAČKI STRUČNJAK ZA VIRUSE OTKRIO:  Evo kad će se stvari vratiti “u normalu”

U petak su fudbaleri RB Leipziga nastavili da treniraju u klupskom trening centru radeći u manjim grupama, ali njemački virolog iz Hamburga zalaže se za nastavak takmičenja u njemačkom prvenstvu tek sljedeće godine.

U Bundesligi je na snazi pauza zbog širenja koronavirusa koja će trajati najmanje do 2. aprila. Predsjednik španske La Lige Havier Tebas u četvrtak je izjavio da bi sredinom maja mogli da se steknu uslovi za nastavak prvenstava širom Evrope, ali njegov optimizam, barem što se Njemačke tiče, ne dijeli i virolog Jonas Šmit-Kanasit iz Bernhard Nocht Instituta za tropsku medicinu u Hamburgu.

– Nije realno da će sezona biti završena. Vidite kakva je situacija u Evropi i s čime smo još suočeni – rekao je njemački stručnjak u razgovoru za lokalnu televiziju NDR. – Čak i da nismo teško pogođeni, to ne znači da bi trebalo dopustiti nastavak fudbalskog prvenstva. To bi vodilo prema značajnom pogoršanju stanja. Mišljenja sam da će se uslovi za nastavak steći najranije sljedeće godine – smatra Šmit-Kanasit.

foto: Profimedia

Čelnici Njemačke fudbalske lige (DFL) u prvoj fazi nastavka takmičenja, kojem se nadaju u maju, razmatraju i mogućnost igranja bez prisustva gledalaca, kako bi uspjeli da završe aktualnu sezonu. Ali, Šmit-Kanasit upozorava kako ni to nije dobro rješenje jer će ljudi želeti da se okupljaju i gledaju utakmice u društvu i misli da bi zabavne aktivnosti, kao što je fudbal, trebale biti na dnu liste prioriteta pri povratku životu u normalnim okolnostima. Sličnu poruku poslao je i šef sindikata italijanskih fudbalera Damiano Tomasi.

– Dopustiti da se lopta ponovno zakotrlja bio bi signal društvu kako se stanje normalizuje. Ali, to nije slučaj. Fudbal je na vrlo niskom nivou važnosti u ovom trenutku. Tomasi je napomenuo da, ako Kina ne priprema nastavak fudbalskih aktivnosti prije 22. maja, onda bi u Evropi verovatno trebalo ponovo krenuti još kasnije. Italija je najteže pogođena evropska država s više od 40 hiljada pozitivnih osoba na koronavirus i s više od 4.000 umrlih. Njemačka u ovom trenutku ima više od 18.000 zaraženih osoba, a od posljedica COVID-19 pandemije umrlo je više od 50 ljudi.

 

BONUS

Dok je premijerka Srbije, Ana Brnabić, večeras na konferenciji govorila o koronavirusu u Srbiji i o pacijentu koji je preminuo, došlo je do verbalnog okršaja.

Naime, novinar Davor Lukač, pobunio se što nije bilo vremena da on postavi pitanje.

Ovo je izbacilo premijerku iz takta, pa ga je upitala kako može u ovom momentu, kada je čovjek mrtav, kada ona i predsjednik svakoga dana odvajaju vrijeme da se obraćaju naciji, da bude takav.

foto: Printscreen

-Kako možete? Kako vam nije bezveze da se bunite uslijed svega ovoga? Dobićete pitanje sutra, zar ne vidite u kakvoj smo situaciji?

Sjednica je potom završena a Zlatibor Lončar je pokušao da smiri situaciju.

adminkako

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *