IMATE LI OVE BIJELE NASLAGE NA JEZIKU? Doktori upozoravaju, ovo je simptom OPASNOG STANJA KOJE POGAĐA I MUŠKARCE I ŽENE! – Kako i zašto

IMATE LI OVE BIJELE NASLAGE NA JEZIKU? Doktori upozoravaju, ovo je simptom OPASNOG STANJA KOJE POGAĐA I MUŠKARCE I ŽENE!

IMATE LI OVE BIJELE NASLAGE NA JEZIKU? Doktori upozoravaju, ovo je simptom OPASNOG STANJA KOJE POGAĐA I MUŠKARCE I ŽENE!

Jeste li znali da boja jezika može dosta reći o vašem zdravstvenom stanju?

Prije nego saznate šta znače bijele naslage na jeziku, prvo morate znati kakav je to normalan, zdrav jezik.

Ako je sve u redu boja bi trebala biti ružičasta bez blijedih ili tamnih područja. Površina mora biti glatka bez naslaga ili s tek primjetnim tragovima bijele boje.

Ako se naslage mogu dobro vidjeti to znači da se nakupilo previše štetnih tvari te da ste konzumirali previše mliječnih proizvoda. Zdrav jezik ne smije biti suh nego malo vlažan. Ponekad bijeli jezik nakon buđenja može biti znak da ste prehlađeni ili imate alergiju, a kada je obuhvaćena cijela površina, obično je u pitanju upala okusnih bradavica. Takvo stanje obično se javlja kod pušača, zbog nedovoljne oralne higijene ili radi konzumacije lijekova koji mogu isušiti ovaj organ.

Bijele mrlje često ukazuju na gljivičnu infekciju što se obično javlja nakon uzimanja antibiotika te kod dijabetesa. Leukoplakija je još jedan uzrok mrlja, a javlja se kod onih koji konzumiraju duhanske proizvode. U tom se slučaju treba javiti liječniku jer bi to moglo značiti skoru pojavu raka.

Uzrok može biti osip poznatiji kao lichen planus, a koji se javlja i na drugim dijelovima tijela posebno iznad gležnja, na podlakticama i zapešću. Lichen planus može biti rezultat duhana što znači da simptomi nestaju nakon što se prestanete s pušenjem.

Bijeli tragovi na jeziku najčešće nisu opasni i njihovo liječenje nije komplicirano. Potrebno je imati dobru oralnu higijenu i znati kako se odviknuti od cigareta. Svakako je dobro javiti se liječniku kako bi mogli isključiti opasne bolesti i ako je potrebno krenuti na vrijeme s liječenjem.

Stanje koje nije zabrinjavajuće i ne traži hitni liječničku intervenciju podrazumijeva tretman pomoću kojeg ćete očistiti jezik. To možete učiniti nježno stružući jezik pomoću strugača, a nakon čega ćete ukloniti toksine i omogućiti bolji rad ostalih organa.

Ne ignorišite ovih 7 promjena na jeziku:

Jezik je crn
Malene kvržice na površini jezika – papile – ponekad mogu poprimiti crnu boju zbog nakupina bakterija i gljivica. Također, površina jezika boju može promijeniti i zbog neke hrane, pića, duhana… Uzrok tomu čestro je loša higijena usne šupljine. Ovo stanje jezika je bezopasno, ali je ružno za vidjeti. Međutim, neki antibiotici i drugi lijekovi, kao i sredstva za ispiranje usta mogu biti odgovorni za crni jezik. Može se raditi i o dehidraciji organizma ili ispijanju prevelike količine kave. Posavjetujte se s liječnikom ako to potraje više od deset dana.

Jezik je žut
Kao i s crnim jezikom, i žuti jezik je rezultat nagomilanih bakterija. Osim toga, papile se mogu upaliti ako su usta previše suha, odnosno ako tijelu nedostaje vode, ako se diše kroz usta (umjesto kroz nos), ako je tjelesna temperatura povišena, previše duhanskog dima pređe preko jezika itd. Rješenje je pedantna higijena usne šupljine, pijenje više vode, struganje jezika.

Ima bijelu površinu
Uzroka je više. Može se raditi o dehidraciji. ali i oralnoj kandidijazi. To je infekcija sluznice usne šupljine nekom gljivicom iz roda Candida koja najčešće napada ljude slabijeg imuniteta. Pojaviti se zna i kod pacijenata koji piju jake antibiotike. Bijeli jezik može nastati i kod leukoplakije – stanja u kojem dolazi do stvaranja bijelih mrlja u usnoj šupljini. Radi se o lezijama koje ponekad mogu predstavljati početak karcinoma, kažu stručnjaci.

“Jagoda” jezik
To je jezik kojem okusni pupoljci postanu natečeni i čini se kako imaju glatku površinu nalik sjemenkama jagode. Stručnjaci upozoravaju ako vam je jezik svjetlo crvene boje, a pritom imate visoku temperaturu – odmah posjetite liječnika. Jezik može nalikovati jagodi iz nekoliko razloga. Jedan od njih je nedostatak vitamina B12 te folne kiseline. Može se raditi i o šarlahu – streptokoknoj infekciji kod koje je temperatura tijela povišena i savjet je bez odgađanja otići liječniku. Postoji i još jedna bolest kod koje jezik nalikuje jagodi – kawasaki bolest koja je češća kod djece mlađe od pet godina. To je poremećaj kojeg karakterizir upala krvnih žila u cijelom tijelu. I ovu bolest prati povišena temperatura pa treba posjetiti liječnika.

Sa smeđim mrljama
Ako se na jeziku pojave mrlje smeđe ili tamnije boje, svakako odite na lječnički pregled jer se može raditi o obliku raka kože – melanomu.

Pojavile su se kvržice ili bol
Ovo su glavni razlozi za nastanak kvržica ili boli u bilo kojem dijelu jezika: Dijabetes i anemija može uzrokovati upalu jezika. Pušenje može iritirati jezik i uzrokovati bol. Radi se o opekotini od vruće hrane ili ste zagrizli jezik tijekom žvakanja. Neke žene osjećaju pečenja na jeziku u postmenopauzi (period nakon menopauze). Stres može uzrokovati nastanak čireva na jeziku. Oralni karcinom je češći kod pušača i alkoholičara – obratite se liječniku ako kvrga ili bol traje duže od dva tjedna. Pukotine ili male posjekotine na površini jezika mogu uzrokovati ​​gljivične infekcije.

Gubitak osjeta ili osjećaj trnaca
Izostanak osjeta na jeziku najčešće se događa zbog oštećenja živčanog sustava. To se može pojaviti nakon nekog zahvata kod zubara, ali i kod moždanog udara. Tada se javlja gubitak osjetat ili osjećaj trnaca na jeziku, piše The Earth Child.

 

BONUS

Najjači udar je uvijek u trećoj i četvrtoj nedjelji epidemije. Sada smo na početku treće nedjelje. Uspjeli smo da skoro potpuno kontrolišemo epidemiju.

U Grčkoj je u toku ozbiljna epidemija, ali pošto imaju znatno viši indeks UV zračenja od nas, očekujem da se tamo situacija sredi možda čak i malo ranije nego kod nas, pa vjerujem da ćemo ići i na ljetovanje.

Postoje i neke dobre vijesti u vezi s pandemijom koronavirusa. U Lođiju, u predgrađu Milana, u Italiji, broj novih slučajeva inficiranih stagnira, što bi moglo da znači da je epidemija na vrhuncu i kreće ka opadanju.

U Kini je vrhunac bio sredinom februara, a od tada je prošle mjesec i po, pa je epidemija u prolazu. Simulacija matematičkog modela švedskih i švajcarskih naučnika ukazuje da bi maj, najkasnije jun, mogao da bude period prolaska epidemije – kaže dr Branimir Nestorović, dječji pulmolog i alergolog u Univerzitetskoj dječjoj klinici u Tiršovoj, a odgovarajući na pitanje da li će građanima Srbije propasti ljetovanja, posebno u Grčkoj, u koju mnogi vole da odlaze.

Kakvu situaciju očekujete u Grčkoj do ljeta?

– U Grčkoj je u toku ozbiljna epidemija, sa smrtnim slučajevima i dosta inficiranih. Ali, s obzirom na to da je počela u isto vrijeme kao i kod nas, a da imaju znatno viši indeks UV zračenja, očekujem da se tamo situacija sredi u sličnom periodu kao i kod nas, možda čak i malo ranije. Naravno, prognoze su nezahvalne, jer ima dosta faktora koje ne možemo da kontrolišemo.

Da li će više temperature vazduha tokom ljetnje sezone bitno uticati na širenje korone?

– Ne temperature, već indeks UV zračenja. Ultravioletni zraci ubijaju virus, neki kažu da kada je UV indeks preko tri, same temperature imaju relativno mali efekat, ali se vidi na primjeru Australije da je ipak broj inficiranih manji nego u drugim zemljama. Mada, Australija je rjeđe naseljena, a dostupna samo avionom, pa je kontrola putnika koji ulaze lakša, samim tim prenošenje epidemije je teže.

Kada se očekuje najjači udar na Srbiju?

– Najjači udar je uvijek u trećoj i četvrtoj nedjelji epidemije. Sada smo na početku treće nedjelje. Uspjeli smo da skoro potpuno kontrolišemo epidemiju. Naravno, sve zavisi od brojnih faktora, a jedan od njih je dolazak većeg broja naši radnika za Uskrs, od kojih su vjerovatno mnogi bolesni.

Hoćemo li uspjeti da izbjegnemo eksploziju bolesti kao što je to bio slučaj u Italiji i još nekim državama?

– U epidemiji gripa iz 2009. imali smo preko 6.000 primljenih u bolnice i preko stotinu smrtnih ishoda. Tada je zdravstveni sistem bez pripreme izdržao test. Sada je bolje pripremljen. Imali smo tri nedjelje vremena da se organizujemo, vjerujem da nećemo imati velikih problema. Ljekari su uvijek pesimisti, pa daju najcrnje prognoze. Ja spadam u optimiste, a optimizam može da pomogne da bez većih problema prebrodimo ovu epidemiju i dočekamo leto i odlazak na more, što se sada čini tako nedostižno.

U najvećoj kineskoj studiji o obolijevanju djece utvrđeno je da je polovina njih imala blage simptome, dok su bebe i odojčad do 12 mjeseci starosti imali težu kliničku sliku.

– Djeca ispod 10 godina u Kini nisu imala smrtnost. Broj oboljelih ispod 20 godina je zanemarljiv u odnosu na ukupan broj obolelih, a broj teških oblika bolesti jako mali u poređenju s drugim grupama. U Kini je smrtnost među stanovništvom od 10 do 20 godina starosti oko 0,2 odsto. U Italiji je slično, iako je smrtnost dvostruko veća nego u Kini. U Velikoj Britaniji najmlađi pacijent koji je umro imao je 45 godina, ali je bolovao od težeg oboljenja mišića i nerava. Verovatno da deca koja se razbole imaju neke skrivene faktore rizika koje ne poznajemo jer je broj oboljelih mali. U svakom slučaju, broj djece koja bi zahtevala intenzivnu negu i mehaničku ventilaciju je takav da ne može ugroziti funkcionisanje zdravstvenog sistema.

Možete li da procijenite broj obolelih tokom ove naše epidemije?

– Procjene su nezahvalne, jer ako virus uđe u fazu porasta broja slučajeva, kako smo vidjeli u drugim zemljama, broj obolelih raste i dvostruko u samo jednom danu. Broj od 5.000 odnosi se na našu procjenu broja pacijenata koji će zahtjevati da budu primljeni u bolnice, a od toga jedan dio bi zahtevao mehaničku ventilaciju, to jest respiratore. To je najgori scenario, koji se vjerovatno neće ostvariti.

Kako da zaštitimo djecu?

– Mjere zaštite su kao i kod odraslih, pranje ruku, izbjegavanje boravka u zatvorenom gdje je dosta ljudi, šetnja na svježem vazduhu, dosta voća i povrća, suplementi cinka i crne zove ili aronije.

adminkako

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *