EVO KOLIKO DUGO SU MASKE EFIKASNE, INFEKTOLOG DAO SAVJET: “Nosite ih samo ovoliko, sve preko toga je besmisleno” – Kako i zašto

EVO KOLIKO DUGO SU MASKE EFIKASNE, INFEKTOLOG DAO SAVJET: “Nosite ih samo ovoliko, sve preko toga je besmisleno”

EVO KOLIKO DUGO SU MASKE EFIKASNE, INFEKTOLOG DAO SAVJET: “Nosite ih samo ovoliko, sve preko toga je besmisleno”

Kada treba nositi maske, i koliko dugo je moguće nositi ih dok ne izgube efikasnost? Evo šta kažu stručnjaci.

Prof. dr Andreja Trampuža je jedan od najpoznatijih evropskih infektologa. Porijeklom je iz Slovenije a već dugo radi u Berlinu, u bolnici “Charite”. U razgovoru za “Slobodnu Dalmaciju” govori, između ostalog, i o zaštitnim maskama i kada su zapravo efikasne.

– Zaštitna maska može da se nosi najviše tri sata. Nakon tog vremena, ona postaje vlažna a kada je vlažna, samim tim je i porozna i neefikasna u zaštiti – objašnjava dr Trampuž.

foto: Profimedia

Dr Predrag Kon, epidemiolog i član ekspertskog tima za borbu protiv korona virusa objasnio je juče za “Žena.rs” i kada zapravo treba koristiti maske.

– Maske treba da nose svi oni koji imaju bilo kakve respiratorne probleme bez obzira da li su oni vezani za korona virus ili neko drugo oboljenje. Zdrave osobe, bez simptoma infekcije, ne treba da ih nose na otvorenom tek tako. Preporučuju se samo kada ulazite u zatvorene prostore, poput prevoza i zdravstvenih ustanova – kaže doktor Kon za portal „Žena.rs“.

 

BONUS

Virusolog i epidemiolog Hendrik Štrek, direktor instituta za virologiju na medicinskom fakultetu u Bonu, čovjek je koji je detaljno ispitao najviše oboljelih od koronavirusa u Nemačkoj. Nemanja Rujević, koji piše za Dojče vele, preneo je na Tviteru saznanja koja je Štrek iznio o koroni:

Tipični pacijent ima blage simptme, prema studiji iz Šenžena, 91 odsto zaraženih ima blaže simptome, suhi kašalj i ponekad temperaturu. U Nemačkoj je primijećeno i otupljivanje čula mirisa i ukusa, kao i proliv u 30 odsto slučajeva
Novi virus je manje opasan od SARS, ali se skuplja već u gornjem dijelu ždrijela, što ga čini mnogo zaraznijim. SARS se skuplja duboko u plućima, što ga čini manje zaraznim, ali opasnijim
U Italiji su testirani samo slučajevi sa teškim simptomima – onih devet odsto. Uz to, testirani su i preminuli. I u Kini su smrtni slučajevi najprije brzo rasli u odnosu na broj zaraženih jer su testirani mrtvi. Sada je to promijenjeno.
Vjeruje se da je u Italiji procenat zaraženog stanovništva ekstremno visok, samo da to još nije utvrđeno. U Njemačkoj se testiraju i blaži simptomi. Na primjer, zaraženog pacijenta iz Bona je samo grebalo grlo, takvog u Italiji ne bi ni testirali.

Biće još mrtvih, ali brojke neće biti apokaliptične, kako se priča. Za teške bolesnike, koji se vode kao preminuli od korone, pitanje je da li bi bili živi i bez korone. Pretpostavljam da u Nemačkoj u 2020. neće umrijeti više ljudi nego ranijih godina.

adminkako

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *