DANAS OBJAVLJENO, EVO KOJA TERAPIJA SE DAJE U NAŠOJ ZEMLJI ZA OBOLJELE OD KORONA VIRUSA: Ako je lakši slučaj, UZMATE OVE TABLETE! – Kako i zašto

DANAS OBJAVLJENO, EVO KOJA TERAPIJA SE DAJE U NAŠOJ ZEMLJI ZA OBOLJELE OD KORONA VIRUSA: Ako je lakši slučaj, UZMATE OVE TABLETE!

DANAS OBJAVLJENO, EVO KOJA TERAPIJA SE DAJE U NAŠOJ ZEMLJI ZA OBOLJELE OD KORONA VIRUSA: Ako je lakši slučaj, UZMATE OVE TABLETE!

Prema za sada dostupnim informacijama i nakon pregleda relevantne literature, specifičnog lijeka za liječenje NEMA, kao ni vakcine. Napominjemo, da do sada nije provedena niti jedna ozbiljnija studija efikasnosti kod bolesnika, već na animalnim modelima i in vitro ili na malom broju ispitanika. Ovo su preporuke za liječenje odraslih bolesnika

Nakon višesedmičnih konsultacija sa kolegama iz Hrvatske, Slovenije, Italije i Njemačke, te analizom dostupne literature i studija koje su jos uvijek oskudne, ljekari Klinike za infektivne bolesti KCUS su napravili Preporuke za liječenje odraslih bolesnika s novim koronavirusom SARS-CoV-2.

Zasluge za ove Preporuke pripadaju Mr.sci.dr Melihi Hadžović Čengić, uz saradnju i konsultaciju sa Doc.dr Rusmir Baljić.

Ovaj Protokol nije namijenjen samo ljekarima infektolozima, koji bi prema svim dosadašnjim iskustvima trebali da tretiraju 10-20% oboljelih.

Namijenjen je i ljekarima primarnog i sekundarnog nivoa zdravstvene zaštite, jer 80% oboljelih ima kliničku sliku koja ne zahtjeva hospitalizaciju u ustanovi tercijarne zdravstvene zaštite.

Protokol je prva verzija, i podložan je izmjenama i dopunama, a sve prema relevantnim pokazateljima uspjeha terapije.

Prema za sada dostupnim informacijama i nakon pregleda relevantne literature, specifičnog lijeka za liječenje NEMA, kao ni vakcine. Napominjemo, da do sada nije provedena niti jedna ozbiljnija studija efikasnosti kod bolesnika, već na animalnim modelima i in vitro ili na malom broju ispitanika.

WHO je 28. februara ove godine objavio dokument koji sažima smjernice i naučne dokaze proizašle iz liječenja prethodnih epidemija HCoV-a.

Ovaj dokument govori o mjerama za prepoznavanje i razvrstavanje pacijenata prema kliničkoj slici, osobitno tretman pacijenata oboljelih od COVID-19 sa teškom akutnom respiratornom bolešću.

Preporuke za liječenje su koncipirane prema raspoloživim i dostupnim lijekovima u BiH odnosno date su upute za potraživanje lijeka u eksperimentalnoj fazi.

Stoga prije odluke o započinjanju terapije treba slijediti kategorizaciju pacijenata na osnovu kliničke slike:

viber-image-2020-03-19-16-04-10

 

BONUS

Njemački virolog Hendrik Štrek prepoznao je nove simptome infekcije novim korona virusom.

Direktor Instituta za virologiju i istraživanje HIV-a Medicinskog fakulteta Univerziteta u Bonu, pregledao je stanovnike iz okruga Hajnsberg, u pokrajini Sjeverna Rajna-Vestfalija, gdje ima mnogo zaraženih. Tom prilikom je ustanovio da se skoro trećina pacijenata žalila na gubitak čula mirisa i ukusa, tokom nekoliko dana.

– Jedna majka čak nije mogla da osjeti miris pune pelene svoje bebe. Drugi nisu mogli da osjete miris šampona, a hrana im je bila bezukusna – rekao je za “Frankfurter algemajne cajtung”, čije je zaključke prenio i njemački list “Velt” .

– Bili smo u okrugu Hajnsberg, gdje ima mnogo zaraženih, išli smo od kuće do kuće i pitali ljude za simptome. Analizirali smo simptome i pritom otkrili neke nove, uzeli smo uzorke vazduha, briseve sa kvaka, mobilnih telefona i daljinskih upravljača, čak smo sakupili uzorke vode iz WC-šolje – kaže stručnjak.

foto: Printscreen

Virusolog nije mogao tačno da kaže u kom trenutku se ti simptomi javljaju, ali, kako je rekao, „mislimo da nastupa tek kada infekcija već odmakne“.

Na pitanje da li se virus prenosi preko stolice, Štrek kaže da ta mogućnost nije isključena, ali da nema dokaza da je tako.

– Našli smo genetski materijal virusa u WC-šoljama, što, međutim, još ne znači da je infektivan – rekao je stručnjak.

Opisujući tipičnog pacijenta oboljelog od Covid-19, bonski stručnjak kaže:

– Tipičan oboljeli ispoljava samo blage simptome, što pokazuje i kineska studija iz Šenžena, prema kojoj 91 posto zaraženih ima samo slabe do umjerene simptome: suhi kašalj, koji nadražuje grlo, eventualno visoku temperaturu. Mi smo u našoj studiji otkrili simptom gubitka čula mirisa i ukusa. U trideset odsto slučajeva oboljeli su imali dijareju, što je veći procenat nego što se do sada pretpostavljalo.

adminkako

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *